Skip to content

Tekisinkö kotisivut itselleni?

  • by

Jos suunnitelmissasi on omat kotisivut, mieti ensin, onko se todella tarpeellista. Nykyään informaatiota voi jakaa sosiaalisessa mediassa monella eri alustalla. Moni on päätynyt somejulkkikseksi aivan ilman mitään kotisivuja. Kotisivut ovat vähän 1995.

Jos sinulla on paljon ajatuksia ja tuotat paljon tekstiä, jonka haluaisit jakaa, ilmaiset blogialustat kuten blogger.com ovat siihen oiva ratkaisu. Voit muokata blogisi ulkoasua lähes rajattomasti, postausten luominen tapahtuu helpolla käyttöliittymällä, google löytää blogisi helposti, vierailijat voivat kommentoida kirjoituksiasi ja spämmi suodatetaan automaattisesti.

Mutta onhan se hienoa, jos netistä löytyy oma nettisivu omalla domainilla. Ja onhan koodaaminen hieno ja hauska harrastus. Jos siis olet sitä mieltä, että sinulla on ajatuksia, joita haluat jakaa nimenomaan kotisivujen kautta, kartoita ensin tarpeesi. Tarvitsetko sivut, joiden sisältö ei juurikaan muutu ja joita ei tarvitse jatkuvasti päivittää? Tässä tapauksessa kannattaa valita mistä tahansa webhotellista halvin paketti, tällaiset maksavat yleensä vain muutamia kymmeniä euroja vuodessa. Opettele koodaamaan HTML:llä, se ei ole kovinkaan vaikeaa ja netistä löytyy ohjeita enemmän kuin runsaasti. Voit muokata HTML-tiedostoja millä tahansa editorilla kotikoneellasi, Linuxrauta suosittelee Bluefish editoria tähän, asennettavissa Linux Mintissä yhdellä klikkauksella. Koneeltasi voit selaimen avulla esikatsella tiedostojasi ennen kuin siirrät ne palvelimelle. Palvelimelle tiedostojen siirto tapahtuu yksinkertaisesti FTP:llä. Linux Mintiin saa FTP:tä varten kätevän Filezilla ohjelman yhdellä klikkauksella. Pro-käyttäjät voivat siirtää tiedostot komentoriviltä ftp- tai sftp-protokollalla. Myös palveluntarjoaja yleensä tarjoaa graafisen käyttöliittymän tiedostojen siirtämiseksi.

Mikäli olet luomassa dynaamista sivustoa, jolla tarkoitetaan sivustoa, jonka sisältö päivittyy usein, tarvitset palveluntarjoajalta paketin, jossa toimivat PHP ja MySQL. Myös Ruby on Rails on varteenotettava vaihtoehto. Tällaiset maksavat hieman alle sata euroa vuodessa. Pro tapauksessa opettelet sitten PHP ohjelmointia, MySQL tietokantoja, HTML:ää, CSS:ää ja JavaScriptiä, ja saat muutaman sadan tunnin ohjelmoinnin jälkeen itsellesi toimivat nettisivut. Järkevämpi vaihtoehto on asentaa palvelimelle avoimen lähdekoodin CMS eli sisällönhallintajärjestelmä, kuten WordPress, Joomla tai Drupal. Kaikki nämä ovat helposti asennettavissa ilman suurta tietotaitoa. Moni palveluntarjoaja tarjoaa näitä sovelluksia varten asennusohjelman, jolla asennus onnistuu yhdellä tai kahdella klikkauksella. Mutta jotta saat sivuistasi toimivat, kannattaa hieman perehtyä sisällönhallintajärjestelmäsi asetuksiin ja säätää niitä rauhassa, ennen kuin julkaiset kotisivusi. WordPressistä allekirjoittaneella on runsaasti kokemusta. Siihen on saatavilla loputtomasti eri teemoja, joita asentamalla koko sivuston ulkoasua voi muokata vain muutamalla klikkauksella. Uusien päivitysten tekeminen, kommentien moderointi ja kaikkien asetusten säätäminen tapahtuu selkeästä ja yksinkertaisesta graafisesta käyttöliittymästä. Helposti ladattavilla ja asennettavilla plugineilla saat käyttöön monia todella mageita ominaisuuksia. Pro-tapauksessa koodaat itse WordPressille tismalleen haluamasi teeman.

Mikäli haluat sivustollesi enemmän nykyvyyttä Googlessa ja enemmän kävijöitä, SSL-sertifikaatti kannattaa hankkia ja HTTPS ottaa käyttöön, se maksaa noin 90€ vuodessa. Lue tästä lisää HTTPS:stä.

Tehokäyttäjät voivat asentaa sovelluskehitystä varten palvelimen omalle koneelleen, vaikka sille kotikoneelle. Oman julkisen palvelimen pyörittäminen ei ole täysin mahdtoton ajatus, mutta silloin kannattaa käyttää erillistä vain palvelinkäyttöön tarkoitettua konetta, jotakin todella vakaata Linux-jakelua, kuten Debiania ja ottaa kunnolla selvää palvelinohjelmistoista, verkkoasetuksista ja tietoturvasta. Paljon säätämistä on luvassa, mutta lopulta se palkitsee.

Oletko luomassa nettisivuja omalle yrityksellesi? Onko firmasi brändi sinulle tärkeä? Mitä jos ottaisit yhteyttä mainostoimistoon, joka luo graafisesti miellyttävät ja toimivat sivut yrityksellesi käypään hintaan? Jos taas välttämättä haluat tehdä sivut itse, ei mikään estä.

Ei muuta kuin koodaamaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *