Siirry suoraan sisältöön

FAQ – usein kysytyt kysymykset

  • tehnyt

Mikä Linux-distro on paras aloittelijalle?

Lue tämä artikkeli.

Apua! Kotikansiooni ilmestyi kymmeniä tiedostoja, joita en ole itse sinne laittanut! Onko hakkeri päässyt koneelleni?

Ei hätää. Kyse on piilotiedostoista. Olet todennäköisesti klikannut tiedostoselaimen ”Näytä” menusta kohtaa ”Näytä piilotiedostot”. Klikkaa se pois päältä, niin ongelma ratkeaa. Piilotiedostot ovat tiedostoja, joiden nimi alkaa pisteellä. Useat sovellukset tallentavat sovelluksen tiedot näihin piilotiedostoihin kotikansioosi. Aloittelijan ei tarvitse muokata näitä tiedostoja, mutta kokeneemmat käyttäjät saattavat hyötyä sovellusten asetusten muokkaamisesta suoraan näistä tiedostoista käsin.

Apua! Netti ei toimi!

On yleistä ja täysin tavallista, että nettiyhteys välillä pätkii vielä vuonna 2022. Ongelmaa on vaikea ratkaista etänä. Mikäli et pääse esim. Facebookiin, saattaa Facebookin palvelin olla jumissa. Kokeile toimiiko yhteys johonkin toiseen sivustoon. Mikäli ei toimi, saattaa ongelma olla palveluntarjoajallasi, jossa tapauksessa asialle ei voi tehdä yhtään mitään. Joskus reititin temppuilee, jonka voi useimmiten korjata käynnistämällä reitittimen uudestaan. Vain harvoin ongelma johtuu siitä, että Linux olisi sekaisin ja kadottaa nettiyhteyden. Mikäli netti ei toimi koneellasi, katso toimiiko kännykkäsi nettiyhteys. Mikäli kännykässäsi netti toimii, voit luoda kännykästäsi WIFI-tukiaseman helposti ja jakaa nettiyhteyden koneellesi. Katso nämä ohjeet.

Paneeli hävisi, nyt en saa mitään sovelluksia auki, eikä kone toimi!

Ei hätää. Olet klikannut paneelista kohtaa ”poista”. Mikäli käytät Cinnamonia, paina Alt+F2, kirjoita komento ”cinnamon-settings”, valitse paneeli ja klikkaa ”lisää uusi paneeli”. Nyt vanha paneelisi pitäisi ilmestyä sinne missä se oli kaikkine asetuksineen.

Järjestin kuvani oikeaan järjestykseen Kuvat-kansiossa, mutta nyt ne ovat aivan sekaisin!

Kuvien järjesteleminen haluamaasi järjestykseen käsin tiedostoselaimessa ei muuta kuvien järjestystä kovalevyllä eikä ole suositeltavaa. Klikkaamalla kansiota hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla ”järjestä” voit näyttää kuvat nimen, tyypin, päivämäärän, koon tai muokkauspäivän mukaan. Suositeltavin tapa kuvien järjestelemiseen on luoda Kuvat-kansioon kansiot vuoden ja kuukauden mukaan, siirtää kuvat näihin kansioihin ja antaa niiden olla paikallaan. Kuvien järjestelyyn käytä gThumb sovellusta, jossa voit tägätä kuvia, lisätä niitä kansioihin ja etsiä kuvia päivämäärän mukaan, ilman että kuvat kovalevyllä siirtyisivät mihinkään. Jos välttämättä haluat kuvat tiettyyn järjestykseen esim. diaesitystä varten, luo uusi kansio, kopioi kuvat siihen ja muuta kuvien nimet muotoon 1.jpg, 2.jpg, 3.jpg jne. Nyt kun järjestät kuvat nimen mukaan, ne näkyvät haluamassasi järjestyksessä.

Latasin kuvan netistä, mutta nyt en löydä sitä mistään?

Oletuksena Firefox lataa kaikki netistä ladatut tiedostot kotikansiosi Lataukset-kansioon. Näet kaikki lataamasi tiedostot myös Firefoxissa klikkaamalla oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaketta ja valitsemalla ”Lataukset”. Jos haluat itse valita, mihin ladatut tiedostot ladataan, klikkaa edellä mainittua kuvaketta, valitse ”Asetukset” ja syötä yläreunan hakukenttään ”Lataukset”. Voit nyt valita, kysytäänkö joka kerta mihin tiedostot ladataan tai muuttaa kansiota, johon ne oletuksena ladataan.

Miten voin estää lapsiani eksymästä pornosivustoille ja muille haitallisille sivustoille?

Paras tapa on keskustella lastesi kanssa ja asettaa heille selvät pelisäännöt. Eri tapoja estää liikenne haitallisille sivustoille on, mutta mikään niistä ei ole tehokas ja keksiliäät lapset löytävät aina keinot kiertää nämä rajoitukset. Jos kuitenkin haluat asettaa joitakin rajoituksia, katso tämä ohje.

Voinko käyttää Linux-koneessani useampaa näyttöä?

Voit käyttää niin montaa näyttöä kuin näytönohjaimessasi on liittimiä. ”Näytöt” asetuksesta on helppo säätää näyttöjen sijaintia ja ottaa käyttöön näytön peilaus, mikäli haluat saman kuvan useammalle näytölle.

Saanko Linux Mintistä äänet kuulumaan televisiossani?

Mikäli televisiosi on kytketty Linux-koneeseesi HDMI-piuhalla, etsi Mint Menusta ”Äänet” tai klikkaa oikean alakulman ääni-symbolia ja valitse ääniasetukset. Nyt klikkaa Ulostulo-välilehdeltä ”HDMI”. Ääni toistuu nyt televisiostasi.

Tukeeko Linux Mint videoprojektoreita?

Kyllä, mikäli laitteestasi löytyy mikä tahansa tietokoneeseesi sopiva liitin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *